Langoše – recept na stánkové langoše

By | 6. 2. 2019

Také se vám sbíhají sliny při pohledu nebo jenom pomyšlení langoše? Koupit je můžete na vánočních trzích nebo třeba v létě na různých akcích u stánku rychlého občerstvení. A nejlépe chutnají ty doma s láskou připravené s pořádnou dávkou česneku, kečupu a sýra. Povíme vám něco o původu této pochoutky a dáme tip na to jak si je doma připravit.

Langoše pocházejí z Maďarska, jedná se o placky z kynutého těsta. Slovo langoš pak vychází z maďarského slova lang – což znamená plamen. Langoše se dříve totiž opékaly v přední části pece poblíž ohně.  Nyní už se langoše smaží nebo je jako zdravější variantu je můžete péct na pečícím papíře v troubě. Původně se vyráběly z těsta na chléb a ve dnech pečení chleba pak představovaly vydatnou a oblíbenou snídani.  Recept se postupně upravoval a rozšířil do ostatních slovanských zemí. Původní originální recept obsahoval jen mouku, vodu, kvasnice, cukr a sůl. Postupně se přidávaly i brambory, mléko nahradilo vodu. V současných receptech naleznete i jogurt, zakysanou smetanu, vajíčka.

Langoš je rychlý, levný a chutná skvěle.  U nás si nejčastěji pochutnáváme na langoši s česnekem, sýrem a kečupem. Někomu chutná i s tatarskou omáčkou nebo netradičně nasladko s marmeládou nebo povidli. V Maďarsku je pak v kurzu varianta se šunkou nebo lečem potřené pak kysanou smetanou nebo právě česnekem a sýrem jako u nás.

 

Ještě jste nenatrefili na recept na langoše, které by pak chutnaly jako ty stánkové?

Pak vyzkoušejte tento náš recept.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *