Hamburger – americké jídlo s německou historií

By | 22. 2. 2019

Málokterý chlap odolá hamburgeru, pokrmu, který má prapůvod sice v Německu, ale za své si ho vzali především v Americe. Jaká je historie tohoto celosvětově oblíbeného jídla a jak by měl správný hamburger vypadat?

Zlehka opečená houska, křupavý ledový salát, rajčátka, cibule a v hlavní roli pak kvalitní kousek středně propečeného hovězího. Kolem původu tohoto jídla visí mnoho otázek. Variant o tom kdo, kdy a kde připravil první hamburger je totiž několik a většinou si každý myslí, že pochází z Německého města Hamburk. Což je z části i pravda, v Německu se ale prý nesetkali s přílišnou oblibou.  V 19. století se do Ameriky dostávaly tisíce migrantů včetně Němců. Ti si postupně otevírali první restaurace, kde nabízeli mleté hovězí maso v kombinaci s česnekem, cibulí a kořením. Jídlo se rychle rozšířilo především mezi dělníky, kteří si jej kupovali ve stánku s rychlým občerstvením během přestávky na jídlo. Později se ovšem ukázalo, že je obtížné jíst maso ve stoje a tak vše vyřešily dva krajíce chleba. Sendvič byl na světě. Jiný příběh pak praví, že v roce 1885 prodávali bratři Frank a Charles Menchesovi na trhu v americkém městě Hamburk párky v housce. Jednou jim ale párky došly a tak vytvaroval placky z mletého hovězího masa a dali je mezi housky. Ať je to tak nebo tak, popularita stoupala raketovou rychlostí a postupně byl hamburger vyhlášen za americkou klasiku.

Výsledek obrázku pro hamburger

Dnes se s hamburgerem můžete setkat po celém světě. Je oblíbenou pochoutkou jak v rychlých občerstveních, tak luxusních restauracích a každý si ho vylepší o to co má rád. Variant je nesčetně. Pro ty, kteří neholdují masu, existují i bezmasé varianty s rozmanitými ingrediencemi. Ve správném hamburgeru ale nesmí chybět maso, salát, rajčata, cibule, sýr čedar, majonéza nebo kečup. Přidat můžete i slaninu nebo třeba i kyselou okurku. Vždy si dávejte ovšem pozor na kvalitní suroviny, jen tak si tuto americkou klasiku s chutí vychutnáte.

Chcete se doma blýsknout a připravit domácí hamburger? Pak se dejte do vaření podle našeho receptu. Hamburgeru mohou dělat doprovod hranolky a vše doporučujeme zapít dobrým pivkem. Večeře pro pořádného chlapa je na stole za pár minut.

 

Víte, že?

  • Chcete si na hamburgeru opravdu pochutnat? Pak by mělo maso použité na placky obsahovat minimálně 30% tuku, aby byl šťavnatý a chuťově výrazný
  • Maso by mělo být uprostřed růžové. Jen tak zůstane šťavnaté a nevysušené. Po namíchání masa je nechte na chvilku odpočinout, aby se uvnitř rozložily šťávy
  • Hamburger se nejí příborem, ale přímo rukama

Článek Vám přináší specialista na recepty – erecepty.eu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *