Červená čočka recept

By | 21. 6. 2018

Už jste ochutnali červenou čočku, jedinou luštěninu, která nenadýmá? Že ne? Pusťte čočku do Vaší kuchyně a bude určitě mile překvapeni. Je totiž zdravá, chutná, lehce stravitelná a obsahuje spoustu prospěšných látek.

Červená čočka je původem z Turecka, postupně se rozšířila po celé Asii. Pomalu,se ale stává oblíbenou i u nás a to především ve vegetariánské a veganské kuchyni. Obsahuje totiž velké množství bílkovin, ale i vlákniny – jeden šálek čočky obsahuje 18g bílkovin a 16g vlákniny. Má mnoho vitamínů skupiny B a kyseliny listové. Z minerálních látek je pak důležitý obsah draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Ve velké míře je zastoupeno i železo. Díky svému složení pomáhá při léčbě chudokrevnosti, snižuje cholesterol, reguluje funkci střev, snižuje obsah cukru v krvi. Dokáže na dlouho a rychle zasytit, je tak super pomocníkem při redukčních dietách. Čočka by se tak měla stát nedílnou součástí našeho jídelníčku.

Na pultech obchodů se můžete setkat se dvěma druhy červené čočky. Nejrozšířenější je loupaná čočka, která má sytě oranžovou barvu. Oproti ostatním druhům luštěnin ji není potřeba předem namáčet a vaří se velice rychle cca 15 minut. Tato čočka má sklony k rozvaření, což ale není vůbec na škodu. Vytváří kašovitou strukturu. Proto se skvěle hodí k zahušťování polévek či třeba i na netradiční pomazánky.  Na druhou stranu neloupaná červená čočka má hnědočervenou barvu a je nutné ji předem namočit do studené vody minimálně na 2 hodiny, voda se pak slije a čočka se vaří tak jako klasická červená čočka.

Co všechno můžete z červené čočky připravit?  Začít můžete třeba u jednoduché a zdravé pomazánky. Uvaříme čočku podle návodu. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme lžíci mleté papriky, kari, plátky česneku, kečup. Chvíli mícháme a přidáme uvařenou čočku. Nakonec vše rozmixujeme, osolíme a případně dochutíme.

Červená čočka je ideální i do polévek, karbanátků, či placek. Skvělé jsou i saláty z čerstvé zeleniny doplněné o čočku. Nemusíte, ale zůstat jenom u klasiky. Vsaďte třeba na netradiční kombinaci červené čočky a lososa, a vyzkoušejte třeba tento recept: Červená čočka s lososem. Ktomu připravte zeleninový salátek, a oběd plný bílkovin máte hotový raz dva.


Zdroj: https://erecepty.eu

Červená čočka si velmi dobře rozumí typicky českými chutěmi. Sluší jí majoránka, cibule, česnek, kmín. Vyzkoušet můžete ale i exotiku – kurkumu, kari, římský kmín. Nebojte se experimentovat a zařaďte do jídelníčku čočku nejen na Nový rok. Přesvědčte se sami jak skvěle chutná.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *